Prețuim aroma emoției

  • No products in the cart.
  • No products in the cart.
 
Kafetika / Kafetika  / Prăjirea boabelor de cafea, secretul unei cafele delicioase

Prăjirea boabelor de cafea, secretul unei cafele delicioase

Sunt oameni pentru care o cafea, dimineaţa, este tot ce au nevoie ca să pornească ziua cu spor. Şi sunt oameni care beau cafea cât e ziua de lungă. Nu neapărat de nevoie, cât pentru plăcerea gustului. Iar secretul unei cafele cu adevărat bună nu constă doar în alegerea boabelor, ci mai ales în felul în care acestea au fost prăjite. Prăjirea cafelei este cea care dă aroma produsului final, indiferent de forma în care este apoi preparat.

De ce este importantă prăjirea cafelei

Nouă ne place să bem o cafea perfectă, aşa că am căutat cele mai noi şi optime tehnologii pentru a putea prăji cafeaua astfel încât să obţinem cel mai bun rezultat. Loring Kestrel 35 a devenit prietenul nostru de încredere, astfel încât să îţi putem oferi cele mai aromate boabe de cafea, pentru o băutură care să îţi trezească toate simţurile la viaţă.

O să-ţi povestim mai mult şi despre roasterul nostru pentru că tare mândri suntem de el, dar până atunci vrem să-ţi spunem de ce este atât de important acest proces şi care sunt etapele care transformă boabele crude într-unele desăvârşite, numai bune să-ţi înveselească zilele.

Dar pentru că suntem diferiţi şi avem gusturi diferite, cafeaua perfectă este şi ea diferită în funcţie de ceea ce caută fiecare de la această băutură. Există mai multe grade de prăjire a boabelor, fiecare dintre ele fiind potrivit pentru un anumit tip de consumator: cel care preferă o cafea cu un grad mai scăzut de cafeină, cel care caută mereu aroma sau cel care preferă ca băutura sa să fie mai aspră.

Procesul şi gradele de prăjire ale boabelor de cafea

La origine, înainte să intre în procesul de prăjire, boabele de cafea au culoarea verde şi nu miros deloc, dar deloc a ceea ce asociem noi cu mirosul de cafea. Au, mai degrabă, un miros de iarbă. Prăjirea este cea care dezvoltă între 800 şi 1000 de compuşi aromatici diferiţi, iar aceştia, la rândul lor, dau aroma produsului final.

Vizual vorbind, prăjirea cafelei înseamnă transformarea culorii boabelor de la verde la maro. Procesul trece însă prin mai multe etape, toate, la fel de importante.

Uscarea. Boabele de cafea au o umiditate cuprinsă între 8 şi 12%, aşa că primul pas este ca aceasta să fie îndepărtată înainte. Durează totul câteva minute dacă se foloseşte un prăjitor tradiţional, iar temperatura la finalul stadiului de uscare ajunge undeva la 160 de grade Celsius. Dacă temperatura este prea ridicată la început rişti ca boabele să iasă arse şi să nu mai fie bune de nimic.

Colorarea. De la 160 de grade în sus boabele de cafea încep să răspândească o aromă de pâine proaspăt prăjită şi fân. Este momentul în care precursorii aromelor încep să se transforme în compuşii aromatici de care menţionam ceva mai devreme, iar odată cu colorarea continuă şi procesul de uscare al cafelei.

Prăjirea. La începutul etapei de prăjire reacțiile devin exoterme și boabele de cafea încep să se fisureze. În timpul etapelor de uscare şi colorare boabele au acumulat un grad mare de energie care acum le face să pocnească. Acum se dezvoltă compuşii aromatici, aşa că procesul de prăjire trebuie încetinit astfel încât cafeaua să nu se afume prea tare.

Gradul de prăjire este unul dintre cei mai importanţi indicatori ai întregului proces şi cel care dă aroma finală a cafelei.

Prăjirea uşoară aduce consumatorului o cafea mai acidă, cu arome fructate, mai apropiate de cele originale ale boabelor de cafea proaspăt culese.

Prăjirea medie a boabelor de cafea aduce o cafea lipsită de ulei la suprafaţă, cu o aromă şi un nivel de aciditate echilibrate.

Prăjirea mediu-intensă face ca boabele de cafea să aibă un strat subţire de ulei la suprafaţa boabelor, iar aroma este ceva mai proeminentă, cu o uşoară impresie de asprime.

Prăjirea intensă oferă o aromă amăruie, chiar de fum, mai puţin acidă şi cu un conţinut mai scăzut de cafeină.

Timpul de prăjire are şi el un cuvânt greu de spus în aroma produsului final. Dacă prăjirea se realizează rapid obţii mai mulţi compuşi aromatici, dar este mai important ca oricând să ai grijă să nu arzi boabele. Aromele obţinute pot fi de la unele de fructe la cele de ciocolată sau nuci şi alune, sunt mai multe şi mai puternice decât în orice alt fel de prăjire. Sigur, nu orice tip de cafea se pretează la acest tip de prăjire şi contează şi destinaţia ei ulterioară. De exemplu, în multe dintre situaţii aciditatea este o caracteristică de dorit a boabelor de cafea. Nu este însă valabil dacă vrem să le folosim pentru obţinerea unor blenduri de espresso, care trebuie să aibă un nivel scăzut de aciditate.

Ce este important la un prăjitor de cafea

Când vorbim de prăjirea profesională a boabelor de cafea designul prăjitoarelor este extrem de important. Nu pentru ochiul privitorului sau al utilizatorului, ci pentru termodinamica oferită de acesta, care contează la obţinerea unei boabe perfect prăjite şi aromate.

Sistemul de automatizare şi felul în care poate fi îndepărtată orice posibilă greşeală umană sunt la fel de importante. Iar pentru noi contează la mult şi să punem umărul la protejarea mediului, aşa că am ales un roaster extrem de calitativ, cu care facem economie de energie şi are emisii foarte scăzute de CO2 pe fiecare kilogram de cafea prăjită.

Pentru noi cafeaua înseamnă pasiune, aşa că ne ocupăm de fiecare etapă cu aceeaşi energie şi cu acelaşi entuziasm pe care le avem ori de câte ori luăm câte o gură din licoarea miraculoasă.