Prețuim aroma emoției

  • No products in the cart.
  • No products in the cart.
 
Kafetika / Kafetika  / De ce să alegi o cafea boabe proaspăt prăjită?
De ce să alegi o cafea boabe proaspăt prăjită?

De ce să alegi o cafea boabe proaspăt prăjită?

Expresia „cea mai bună cafea” este subiectivă, dat fiind că ne referim la un produs alimentar, ce este evaluat de persoane în funcție de preferințele și gusturile fiecăruia. La nivel teoretic, cea mai bună cafea este cea de specialitate, mai scumpă decât cea normală, dat fiind că sunt folosite în special boabe de cafea Arabica atent selecționate, supuse unor evaluări riguroase, atât la cultivare, cât și în procesul de procesare.

În ceea ce privește partea generală, cea mai bună cafea este cea cu o compoziție de 100% boabe Arabica, prăjite cât mai recent, astfel încât să te bucuri de un gust pregnant și o savoare unică, indiferent de modul de preparare – la ibric, cafetieră sau la espressor.

Tipuri de cafea

În întreaga lume există numeroase tipuri de arbore de cafea, însă cele mai cunoscute la nivel mondial sunt plantele de Coffea Arabica și Coffea Canephora, din care rezultă două tipuri de cafea: Arabica și Robusta.

Cafeaua Arabica

Este considerată a fi primul sortiment de cafea cultivat în lume. Arbustul de cafea Arabica mai poartă și denumirea de „cafea de munte” sau „cafea arabă”, iar peste 60% din cafeaua cultivată la nivel mondial este de acest sortiment.

Cafeaua Arabica este originară din Etiopia și este apreciată grație bogăției de arome, parfumului îmbietor și gustului dulce, cu note ușor acide. Aceasta este cultivată la înălțimi cuprinse între 600 și 2.000 de metri altitudine. Astfel, cultivatorii spun că o altitudine mare crește șansele de a obține o cafea de calitate mai bună.

Cafeaua Arabica este cultivată cu precădere în țări din America Centrală și de Sud, dar și în unele regiuni din Africa sau Asia. Spre deosebire de Robusta, spre exemplu, cafeaua Arabica are un conținut mai scăzut de cofeină, dar surprinde printr-o aromă mai intensă, ce se pretează pentru cafelele de calitate superioară.

Cafeaua Robusta

A fost descoperită abia în anul 1800, din întâmplare, fiind originară în zone din Africa Centrală și de Vest (din Guineea până în Uganda). Spre deosebire de Arabica, cafeaua Robusta poate crește la altitudini mai joase, cuprinse între 0 și 600 de metri altitudine.

Acest soi de cafea s-a adaptat cu succes în zonele cu umiditate ridicată și cultivatorii susțin că rezistă mult mai bine la atacul paraziților. Mai mult, acest sortiment înflorește de câteva ori pe an, ceea ce înseamnă că productivitatea anuală este mult mai mare. Față de Arabica, Robusta conține cu 2.5% mai multă cofeină.

Ce înseamnă o cafea proaspăt prăjită?

Față de prăjirea clasică, comercială, o cafea prăjită cu câteva zile înainte de achiziție își păstrează aroma puternică, savoarea specifică tipului de cafea și îți aduce un plus de energie. Astfel, o cafea proaspăt prăjită are un gust mult mai complex, care se dezvăluie treptat, indiferent de metoda de preparare. Gustul intens și calitativ al cafelei proaspăt prăjite se dezvăluie mai bine dacă prăjirea are lor cu puțin timp înaintea achiziției sau a consumului (spre deosebire de cafelele ambalate existente pe piață).

Tipuri de prăjire a cafelei

Prăjirea boabelor verzi de cafea se realizează în mai multe moduri, în funcție de aroma care se dorește. Astfel, cele mai populare forme de prăjire sunt:

Prăjirea Light

Boabele de cafea prăjite astfel au o culoare maro deschis, iar acestea nu sunt uleioase. De regulă, prin prăjirea light se obține un gust ce aduce a cereale, bogat în aciditate. În acest caz, prăjirea se realizează la 180 de grade Celsius, iar timpul în care boabele sunt scoase din prăjitor este atunci când temperatura boabelor de cafea ajunge la 195-200 de grade Celsius.

Prăjirea Medium-Dark

În cazul acestui tip de prăjire, boabele de cafea capătă o culoare mai închisă, având pe suprafață și un strat subțire de ulei. Astfel, boabele sunt prăjite la începutul sau la mijlocul celui de-al doilea crack, la o temperatură de 215 – 220 de grade Celsius, pentru ca licoarea să conțină aromele acestui tip de prăjire.

Prăjirea Medium

La acest tip de prăjire, boabele de cafea capătă o culoare maro puțin mai închisă, fără ulei pe suprafața acestora. Boabele prăjite creează o cafea cu o aciditate echilibrată și o aromă mai bogată. În acest tip de prăjire temperatura boabelor de cafea trebuie să fie între 200 și 210 grade Celsius, între sfârșitul primului crack și începutul celui de-al doilea crack.

Prăjirea Dark

Boabele de cafea prăjite astfel au o culoare variată, de la maro, la negru, în funcție de sortiment. Prin prăjirea dark cafeaua are un nivel mai redus de cofeină, dar și un gust mai amar și mai acid. Pentru a atinge nivelul de prăjire dark, temperatura internă a boabelor de cafea trebuie să fie cuprinsă între 230 – 240 de grade Celsius, la sfârșitului celui de-al doilea crack.

Beneficii cafea proaspăt prăjită

Aerul, umezeala, lumina și depozitarea necorespunzătoare scad din beneficiile cafelei naturale, prin degradarea și pierderea aromei cafelei proaspăt prăjită. Ținută închisă ermetic, departe de lumină, cafeaua proaspăt prăjită aduce o mulțime de beneficii fizice și psihice. Dintre ele cele mai importante sunt:

Creșterea concentrării și favorizarea memoriei, alungarea oboselii

Grație absorbției rapide a cofeinei în organism, efectele sunt vizibile aproape imediat. Vei observa că oricât de obosit ai fi, după o ceașcă de cafea vei simți că poți muta munții din loc.

Cafeaua îmbunătățește digestia

Această băutură stimulează tranzitul intestinal și secreția de suc pancreatic, necesară pentru digerarea alimentelor.

Cafeaua îți ajută inima

Studiile au relevat faptul că băutorii de cafea au cu 25% șanse mai mici să dezvolte boli de inimă și tensiune arterială.

Îmbunătățește starea psihică

Dacă consumi zilnic cam 4 cești cafea, ai cu 20% mai puține să dezvolți depresie, dar reduci și cu 25% riscul de avea tendințe suicidale. Mai mult, cafeaua poate fi de ajutor și în ameliorarea simptomelor Parkinson și Alzheimer.

Tu cum preferi cafeaua?