Prețuim aroma emoției

  • No products in the cart.
  • No products in the cart.
 
Kafetika / Kafetika  / De ce este importantă alegerea atentă a prăjitorului de cafea
Kafetika - Prajitorie Cafea Corbeanca

De ce este importantă alegerea atentă a prăjitorului de cafea

Gustul delicios al cafelei din ceaşca ta se datorează, în foarte mare parte, felului în care au fost prăjite boabele. Aşa cum spuneam aici prăjirea cafelei poate fi considerată o artă. Există chiar, din 2013, şi un campionat mondial dedicat acestei activităţi în timpul căruia participanţii nu ştiu nici ce prăjitor vor primi, nici ce tip de cafea, aşa că trebuie să aibă cunoştinţe extrem de solide în domeniu.

Prăjitorul de cafea – Drumul către aroma perfectă, mereu aceeaşi

Noi nu participăm la campionate, dar împărtăşim cu cei care o fac pasiunea pentru cafea şi pentru prăjitul ei astfel încât să iasă cele mai aromate şi mai gustoase boabe posibile. Sigur că gusturile sunt subiective şi ceea ce preferă unii nu va fi pe placul altora. Asiaticii, de exemplu, preferă cafeaua mai prăjită, în timp ce nordicii o aleg pe cea mult mai puţin prăjită şi cu mai puţină cafeină. La noi, cafeaua aromată este în topul preferinţelor.

Am cercetat mult şi am testat în egală măsură ca să putem aduce şi folosi cele mai bune echipamente în domeniu. Aşa că acum prăjim cu drag şi spor cu un roaster excepţional, Loring S35 Kestrel. Este un aparat care a reinventat felul în care sunt prăjite boabele de cafea, ţinând cont de ceea ce vrei să obţii de la ele şi de cantitatea pe care doreşti să o prăjeşti odată, având în acelaşi timp grijă la economia de energie şi emisiile scăzute de CO2 pe kilogramul de cafea prăjită.

Aparatul urmăreşte foarte exact profilul de prăjire setat în prealabil, ceea ce conferă siguranţa obţinerii aceluiaşi tip de cafea şi azi şi mâine şi peste un an de zile. Oricăruia dintre noi îi place să primească lucrul bun cu care s-a obişnuit, iar cu ajutorul acestui tip de roaster ne asigurăm că asta şi furnizăm clienţilor noştri.

Loring S35 Kestrel nu este doar un roaster deştept, este un aparat complex şi complet care ne ajută să obţinem cele mai bune rezultate cu impact minim asupra mediului. Cu ajutorul lui putem analiza culoarea cafelei, gradul de umiditate, gradul de prăjire şi rezultatul acesteia. Totul este setat şi salvat astfel încât să putem respecta aceleaşi etape pentru fiecare cantitate nouă de cafea pe care o punem la prăjit, procesul de prăjire fiind complet automat.

Secretul unei cafele bune stă în alegeri potrivite

Unii dintre cei mai apreciaţi barista din lume folosesc acelaşi tip de aparat pentru a obţine cafeaua care i-a făcut celebri.

Tim Wendelboe, de exemplu, este campion barista şi campion mondial la prăjirea cafelei. Este recunoscut pentru aromele delicate care se regăsesc în produsele sale, însă faptul că nu putea obţine exact acelaşi tip de cafea după fiecare prăjire era o problemă care i-a dat o vreme de furcă. A făcut trecerea la Loring în 2018 şi nu doar că a reuşit să obţină ceea ce dorea, dar a putut satisface mai uşor cererea mare pentru cafeaua sa şi, în ciuda supoziţiilor, reuşeşte să facă şi economie la consumul de energie.

„Toată lumea mi-a spus să mă aştept la costuri mai mari în momentul în care trec de la un prăjitor de 15 kilograme fără postarzător la unul de 35 de kilograme, dar s-a întâmplat exact opusul. Deşi prăjim mult mai multă cafea o dată, folosim mult mai puţină energie. Am fost extrem de surprins când mi-am dat seama că am făcut economii de până la 30 de procente.” – Tim Wendelboe, barista

Şi companiile de prăjire a cafelei au cifre impresionante de când au schimbat vechile prăjitoare cu noul model Loring S35 Kestrel.

Black Coffee Roasting Company din Montana şi-a deschis porţile în urmă cu mai bine de 12 ani. Fondatorii acesteia, Jim Chapman şi Matt McQuilkin, au pornit afacerea când au realizat că nu reuşesc să găsească niciunde în oraşul lor o cafea pe plac. Au început să caute cea mai bună cafea organică şi au descoperit repede furnizori de încredere. La capitolul prăjire lucrurile nu mergeau la fel de bine cum îşi doreau. Aveau un roaster tradiţional, de 12 kilograme, care însă nu le oferea nici constanţă în obţinerea produsului final, nici o amprentă asupra mediului aşa cum visau.

Afacerea a început să crească, iar în 2013 au renunţat la prăjitorul convenţional în favoarea unuia Loring. Şi-au dublat instantaneu capacitatea de producţie şi au scăzut consumul de gaz cu două treimi.

„Cu un prăjitor tradiţional tu eşti cel care face fiecare mişcare, manual. Trebuie să fii atent constant la timp, temperatură, gaz şi fluxul de aer. Nu poţi să răspunzi la un telefon sau un email. Trebuie să fii mereu atent ca să fii sigur că obţii cafeaua dorită. Cu Loring totul e automatizat şi fiecare funcţie merge perfect. Brusc m-am trezit că mă pot ocupa de afacere în acelaşi timp ce prăjesc o cafea extraordinară.”

Jim Chapman

Mulţi dintre bucătari spun că ingredientul secret pentru bucatele lor grozave este dragostea. Şi noi credem că pasiunea este cea care ne face să oferim o cafea grozavă, dar pasiunea n-ar putea face niciodată ce face aparatura extraordinară cu care lucrăm. Viaţa nu este mereu perfectă, dar cafeaua ta trebuie să fie aşa.