Prețuim aroma emoției

  • No products in the cart.
  • No products in the cart.
 
Kafetika / Kafetika  / De ce este bine să bei cafea?
Cana de cafea cu boabe de cafea

De ce este bine să bei cafea?

Cafeaua este a treia cea mai savurată băutură în întreaga lume, după apă și ceai. Cu zahăr, cu lapte sau doar neagră, cafeaua este savurată în toate colțurile lumii, indiferent de oră, iar italienii chiar beau un espresso înainte de culcare.

În zilele noastre, consumul de cafea a devenit un domeniu ce a luat avânt în întreagă, deci nu este de mirare numărul tot mai mare de cafenele și coffee shop-uri care apar peste noapte. Cafeaua se regăsește într-o gamă extrem de variată de sortimente, de la cele de specialitate, până la cele pe care le poți achiziționa din marile magazine, cu conținuturi variate de cofeină sau fără.

Drept urmare, popularitatea de care se bucură această băutură a dus și la apariția anuală a tot mai mulți specialiști în cultivarea și procesarea cafelei, a tot mai multor degustători și colecționari de cafea și a diverselor evenimente legate de prezentarea acestei licori.

Scurtă istorie a cafelei

Prima legendă apărută în jurul cafelei a început în secolul al IX-lea d. Hr., când un păstor din Etiopia, Kaldi, a observat cum starea caprelor sale se schimba imediat ce mâncau niște boabe verzi dintr-un arbust. După câteva zile, se hotărăște să meargă cu ele la călugării Sufi, pentru a le arăta descoperirea. Mirați de aceste boabe verzi pe care nu le mai văzuseră, aceștia au luat decizia să le prăjească, apoi să le râșnească și să le combine cu apă. Lichidul necunoscut de culoare neagră a fost extrem de apreciat, motiv pentru care au început să îl folosească și în timpul ritualurilor religioase.

Evident, cercetătorii au altă părere. Prima menționare istorică a cafelei a fost făcută de Antoine Faustus Nairon, prin scrieri variate, devenind și primul autor al unui tratat despre cafea. Ulterior, cafeaua a fost menționată și în scrierile arabe, abia la jumătatea secolului al XV-lea.

După apariție, boabele de cafea ajung să se răspândească în întreaga lume, inclusiv în Persia, Turcia și Africa de Nord. În ceea ce privește continentul european, cafeaua apare la Veneția, la jumătatea secolului al XVI-lea, urmată apoi de Roma, în 1645.

Olandezii au primi importatori masivi de cafea din Europa, pe care mai apoi au început să le cultive cu precădere în insula Java. Abia la începutul secolului al XVIII-lea, boabele de cafea ajung și în Lumea Nouă, iar primele culturi apar în America Centrală și Brazilia.

De ce este indicat să bei cafea dimineața?

Mulți dintre noi suntem băutori de cafea și o preferăm întotdeauna în fața altor băuturi. Ba mai mult, sunt persoane care consideră că nu pot să funcționeze dacă nu beau o cană uriașă de cafea la începutul zilei.

Oricât am crede că dacă bem cafea ne trezim, cercetătorii spun contrariul. Cafeaua stimulează simțurile, dar nu ne trezește. Cofeina din cafea face ca secreția de cortizol (hormonul stresului) să fie încetinită. Secretat de glandele suprarenale, cortizolul are trei vârfuri în timpul zilei: dimineața devreme, aproape de ora prânzului, apoi aproape de seară. Prin urmare, este indicat să consumi cafea între 9:30 şi 11:30 şi de la 13:30 până la 17:00.

Câte calorii conține o cafea?

Știai că 200 de mililitri de cafea neagră are doar 2.4 calorii și nu conține zaharuri și grăsimi? Iată ce alte elemente nutritive mai conține cafeaua:

  • proteine – 0,3 grame
  • riboflavină (vitamina B2) – 0,2 miligrame
  • niacină – 0,5 miligrame
  • acid pantotenic – 0,6 miligrame
  • potasiu – 116 miligrame
  • mangan – 0,1 miligrame
  • magneziu – 7,1 miligrame
  • cofeină – 95 de miligrame (cantitatea diferă însă în funcție de varietatea de cafea).

Beneficiile cafelei

Cea mai populară băutură din lume, cafeaua, consumată cu moderație, aduce multe avantaje organismului.

Cafeaua te face mai fericit

Un studiu realizat de Universitatea Harvard în 2011 arată că 3-4 cești de cafea consumată zilnic poate reduce semnificativ riscul de suicid, iar cel de depresie este cu 20% mai mic.

Cafeaua este o sursă de antioxidanți

Cafeaua conţine antioxidanţi despre care se spune că prelungesc viaţa organelor vitale. Cercetările sugerează că este benefică și pentru persoanele cu probleme renale.

Contribuie la un risc mai scăzut de Alzheimer și demență

Numeroase studii, ce au avut loc de-a rândul anilor, au comparat consumatorii moderați de cafea (3-5 cești/zi) cu cei care nu beau sau care consumă rar cafeaua. Astfel s-a demonstrat că persoanele care consumă cafea în mod regulat au șanse mai mici să dezvolte Alzheimer și demență odată cu trecerea timpului.

Este de ajutor pentru vezica biliară

Medicii spun că odată consumată cafeaua cu cofeină, în mod regulat, calculii biliari și bolile vezicii biliare sunt aproape inexistente.

Cafeaua poate elimina riscul de Parkinson

Studii care au comparat băutorii de cafea cu nebăutorii au relevat faptul că primii au șanse mult mai scăzute de a dezvolta boala Parkinson la bătrânețe.

Cafeaua susține performanțele cognitive

Cafeaua este de mare ajutor pentru a-ți îmbunătăți memoria. Consumată moderat, cafeaua crește timpul de reacție, îmbunătățește memoria verbală și raționamentele vizual-spațiale.

Cafeaua te poate scăpa de riscul de a dezvolta diabet

Consumată zilnic, cafeaua reduce riscul de apariție al diabetului zaharat de tip 2 cu până la 50%.

Cafeaua protejează ficatul

Consumul de cafea scade și incidența de ciroză hepatică și al complicațiilor, precum carcinomul hepatocelular.

Cafeaua este corelată cu un risc oncogen mai mic

Cercetătorii sunt de părere că dacă consumi cafea zilnic îți scazi șansele de a dezvolta cancer oral, de esofag și faringian. În cazul femeilor, s-a observat și o reducere a cancerului endometrial.

Cafeaua are efect diuretic

Previne constipația, fiind un puternic stimulent pentru peristaltism.

Cafeaua poate preveni cariile dentare

Taninul din compoziția cafelei împiedică apariția de streptococi mutans, responsabil de formarea plăcii bacteriene.

Cu atâtea beneficii, cum să nu iubești cafeaua?